10+1 villámkérdés az élődonoros vesetranszplantációról

Melyek azok az alapkérdések, amelyek az élődonoros vesetranszplantáció kapcsán egyből felmerülnek? 10+1-et csokorba gyűjtöttünk, ezek megválaszolásában dr. Máthé Zoltán a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikájának igazgatója siet a segítségünkre.

  1. Az élődonoros veseátültetés mellett mondana 3 olyan lesöpörhetetlen érvet, amely meggyőz minden kételkedőt?
    Az egyik, hogy itt az eredmények minden korosztályban jobbak, mint az agyhalottakból származó veseátültetéseknél, rövid és hosszú távon, illetve a vese és a betegtúlélést tekintve egyaránt. A másik érvem, hogy vesét adományozni nemes cselekedet, hiszen a testünkből adunk oda a szerettünknek egy számunkra sem fölösleges szervet. A harmadik, hogy ez az adományozás szülő-kisgyerek viszonylatban talán még fontosabb. A dialízis során ugyanis nem fejlődnek a gyerekek, az élődonorból származó vesével a normál fejlődésnek azonban nem szab gátat semmi.
  2. Milyen múltra tekint vissza az élődonoros veseátültetés?
    Az első sikeres élődonoros veseátültetésre 1954-ben, Bostonban került sor. Az első kedvező kimenetelű hazai operáció 1962-ben történt, majd az élődonoros műtétek a ’90-es években váltak rutinná.
  3. Most hol tartunk?
    Tavaly a budapesti Transzplantációs és Sebészeti Klinikán 20 élődonoros veseátültetést végeztünk, országosan pedig 43-at. A számok javuló tendenciát mutatnak. Míg korábban a veseátültetések számát tekintve 4-5%-ot tett ki az élődonoros aktivitás, a statisztika most már 15-20%-os.
  4. Mekkora műtét a veseátültetés?
    Korántsem rutin műtét, komoly érsebészeti hátteret igényel, amelyhez a tudás speciális érsebészeti képzés keretén belül szerezhető meg. A lényeg, hogy általános sebész nem tud veseátültetést végezni, jó hír viszont, hogy nálunk, a klinikán a nemzetközi transzplantációs szakvizsgával sokan rendelkeznek.
  5. Mennyi időt tölt a vese szervezeten kívül?
    Minden perc számít, a vesét ugyanis minél hamarabb be kell juttatni a szervezetbe, az ugyanis mindössze 24 órán keresztül tárolható. Az idő nem csak a sebészeken múlik, a szállítás néha órákat vesz igénybe, de viszi az értékes perceket az olykor 2-3 órás keresztpróba is. A vese beültetése egyébként 2-3 órán keresztül tart.
  6. Mire számíthat a veseátültetés előtt álló a fogadó oldalon? Mennyi a felépülési idő?
    A beteg egy éjszakát tölt az intenzív osztályon. A sebgyógyulás változó. A műtét utáni második napon gyógytornász segítségével már sétálhat a páciens és 10 nap után hazamehet a beteg, aki 2-3 hónapig még biztosan érzi, hogy itt-ott húzódik a seb. Szeretném aláhúzni, hogy a felépülésben nem a sebgyógyulás a fontos mozzanat, sokkal inkább a megfelelő immunszupresszív gyógyszerek megtalálása és beállítása a vese védelme érdekében, ami 2-3 nappal megnyújthatja a kórházi tartózkodást.
  7. A műtét után egy szobába kerülnek-e a donor-recipiens párok?
    Ha egy mód van rá, igen, amennyiben nem kérik ennek az ellenkezőjét. A kórházban kétágyas kórtermeket, gyógytornászt, speciális diétát biztosítunk, hogy a felépülést a lehető legkomfortosabbá tegyük.
  8. Milyen életminőségbeli változásra számíthat a transzplantált?
    A transzplantáció után rövid idővel vissza lehet térni a mindennapokhoz, és abban az esetben teljes élet élhető, ha a beteg figyel magára, a táplálkozására és a gyógyszerek helyes szedésére.
  9. A gyermekvállalást negatívan befolyásolhatja a transzplantáció? Egyáltalán, a nemi élethez mikor lehet visszatérni?
    Dialízis alatt a nemi élet visszaesik, de az átültetés után ezzel nincs probléma. A gyerekvállalás is lehetséges, ám ekkor a gyógyszereken némileg változtatnunk kell.
  10. Ön odaadná-e a veséjét egy hozzátartozójának?
    Igen.
  11. Elmesélné a legemlékezetesebb vesetranszplantációját?
    A legérdekesebb műtétem talán az volt, amikor egy magas, 120 kg-os apuka a 8 éves törékeny kislányának adta a veséjét. Ha tehát valaki megfelel donornak, nem kizáró ok a kor, a nem és a testméret különbség. Nemrég találkoztam a kislánnyal itt a klinikán, jó volt boldognak, kivirultnak és életerősnek látni.

3_Igazgato_portre_008

Dr. Máthé Zoltán

Igazgató, habilitált egyetemi docens (SE Transzplantációs és Sebészeti Klinika)
Szakvizsgák: általános sebészeti, Európai Transzplantációs Sebészeti, Európai Máj-, Pancreas- és Epesebészeti
Külföldi szakmai tapasztalatok: Posztdoktori kutatói ösztöndíj (Genf), Posztdoktori klinikai ösztöndíj (transzplantáció, HPB sebészet Torontó), Habilitáció Duisburg-Essen Egyetem, (Németország)