AZ ALAPÍTVÁNYRÓL

Az Alapítvány célja, hogy a krónikus vesebetegségben érintettek körében felvilágosító munkát végezzen az élődonoros szervátültetések számának növelése érdekében.  Tekintettel arra, hogy Magyarországon a lakosság mintegy 6 %-a érintett valamilyen vesebetegségben (vagy vesebetegséget okozó egyéb betegségben), az Alapítvány kiemelt feladatának tekinti a különféle veseproblémákkal küzdők, szervátültetésre szorulók megfelelő, pontos és szakszerű információkkal történő ellátását annak érdekében, hogy az érintettek megismerjék az élődonoros átültetés lehetőségét.

Célunk annak elősegítése, hogy az érintettek hiteles információk birtokában döntést tudjanak hozni egy esetleges élődonoros átültetésről. Feladatunknak tekintjük az élődonoros átültetés népszerűsítését, az azzal kapcsolatos bizalmatlanságok, bizonytalanságok, fenntartások, félelmek kezelését, és közvetetten az élődonációs műtétek számának növelését.

A felvilágosító tevékenység szükségességét indokolja, hogy az agyhalott donoroktól származó, potenciálisan átültethető szervek száma világszerte nem képes kielégíteni a szervátültetésre váró emberek által támasztott igényeket. Az élődonáció népszerűsítésével, és az arról adott hiteles és pontos tájékoztatás segítségével az átültetésre rendelkezésre álló, és arra alkalmas szervek száma növelhető azon országok (pl. Norvégia) mintájára, ahol az átültetések közel 50%-a már élő donorból történik. Az élődonáció jelentősen javítja a betegek életkilátásait, lerövidíti a műtétre történő várakozási időt, és lehetővé teszi a beteg számára, hogy a korábbi életviteléhez mihamarabb visszatérjen.

CÉLJAINK

  • Az Alapítvány célja, hogy felvilágosító, támogató munkával elősegítse az elődonoros aktivitás növekedését, valamint az orvosokkal együttműködve korrekt, megfelelő tájékoztatást adjon a nephrológiai gondozásban lévő betegeknek, a transzplantációra alkalmasakat pedig támogatásban részesítse.
  • Célunk továbbá a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikáján 2013. óta működő donor-recipiens pároknak szóló felkészítési program kiterjesztése az ország valamennyi transzplantációs klinikájára.
  • Az Alapítvány közvetlenül az operációt követő időszakban, a Kuratórium döntése alapján, lehetőségeihez mérten anyagi, illetve tárgyi segítséget nyújthat a rászoruló transzplantáltak, ill. donorok részére.
  • Célunk az orvos-beteg közötti kommunikáció javítása, fejlesztése. Ennek megvalósítása érdekében az Alapítvány tervei között szerepel információs célzattal bíró rendezvények, események, fórumok szervezése.

Az Alapítvány kuratóriumi tagjai élődonoros veseátültetettek, így a témában hitelesen tudnak útmutatást és segítséget nyújtani a transzplantáció előtt állók számára mind a figyelemfelhívás, a tájékoztatás, és a mentális segítségnyújtás terén is.