10+1 villámkérdés az élődonoros vesetranszplantációról a donor szemszögéből

Ha a donor szempontjából vesszük górcső alá a vesetranszplantációt, akkor ki mást kérdeztünk volna, mint dr. Piros Lászlót a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikájának sebeszét!

  1. Mondana az élődonoros transzplantáció mellett 3 meggyőző érvet?
    – A rövid és hosszútávú esélyeket tekintve egyaránt a recipines (vesét kapók) számára ez az előnyösebb szervátültetés az agyhalottból származó vesével szemben.
    – Az élődonoros veseátültetések esetében több mint 95%-ban a beültetett vese azonnal beindul és hosszútávon is ezek a vesék működnek a legtovább.
    – További érvem, hogy nem kell várni a betegnek a várólistán, a műtét tervezhető, és így kiszámítható és elkerülhető az akár évekig tartó várakozás.
  2. Van -e olyan változás az elmúlt évekhez képest a műtéti technikát illetően, ami miatt akár könnyebben, gyorsabban gyógyulnak a donorok?
    – Igen, az általános sebészetből a transzplantáció területére is begyűrűzött az ún. minimal invazív eljárás. Ez azt jelenti, hogy a lehető legkisebb műtéti metszéssel végezzük endoszkóposan a beavatkozást. Így gyorsabban gyógyulnak a donorok, aminek folyamata kevesebb fájdalommal is jár. Nem utolsó sorban pedig a sebészi szövődmények is kevesebb eséllyel tudnak előfordulni.
  3. Mennyi ideig tart hozzávetőlegesen egy ilyen beavatkozás?
    Az anatómiai variációk, testalkat is befolyásolják ezt az időt, de általában 45 perc és 1 óra között van az előkészítés majd 1,5 óra a sebmetszéstől -sebzárásig számított tiszta műtéti idő, a vese beültetéséhez szükséges előkészítéssel – ún. perfúziójával – együtt.
  4. Mit mond a tapasztalat, milyen fázisokból áll a regenerálódás első 6 hete a műtétet követően?
    – Az első fázis a kórházban fekvés első 4-5 napja a donor számára. Ekkor a fájdalomcsillapítás és a mozgás újraindulásán van a hangsúly. A műtet követő 2-3 hét múlva már sporttevékenységet is lehet folytatni de ezt fokozatosan kell felépíteni. Személy szerint én az úszást szoktam javasolni. Természetesen testalkat, kor, nem szerint személyre szabottan meg szoktuk előre beszélni.
  5. Mi az amit ez idő alatt egyáltalán nem javasol a donoroknak?
    A sérv kialakulásának esélyét mindenképpen kerülni kell. A túlzott, extrém sportot és a rossz súlypontra helyezett emelést (de azt egyébként mindenki másnak is) kerülni kell.
  6. Mi az Ön útmutatása hosszútávon a donoroknak?
    – A fehérje aránytalan bevitelét egyáltalán nem javaslom. Ezalatt azt értem, amikor valaki testépítés céljából bármilyen eredetű fehérjeport fogyaszt. A túlzott cukor és só fogyasztás kerülendő. És kifejezetten felhívom a figyelmet a napi 2-3 liter szénsavmentes víz fogyasztására. A testsúly megtartása, a hízás elkerülése pedig nagyon fontos része hosszútávon a szövődmények elkerülésének. Az egészséges életmódról való tájékoztatás és a donorvizsgálatok egyébként jelenthetnek nyereséget is a szervet adományozók számára. Végül pedig javaslom a kontroll időpontok betartását.
  7. Milyen időközönként kontrollálják a donorokat a műtét után?
    – A műtét után úgy engedjük el a donorokat, hogy minden rendben van, utána 3. hét, 6. hét, 3. hónap, 6. hónap, 1. év, majd évente van a kontroll ideje. Természetesen, ha bármi gond van ezeken az időpontokon kívül is fogadjuk a donorokat.
  8. Milyen kizáró okai vannak egy veseadományozásnak sebészetileg?
    – Nem konkrétan sebészetileg, de kizáró ok ha a vizsgálatok során az derül ki, hogy az egyik vese nem működik annyira jól, mint a másik. Sebészetileg pedig az anatómiai variációk jelenthetnek akadályt, amit az erre irányuló CT és egyéb vizsgálatok mutatanak meg. Fontos tudni, hogy a donor védelme elsőbbséget élvez a recipinssel szemben. Tehát a műtét akkor végezhető el, ha az a donor számára biztonságos.
  9. Milyen fájdalmakról, mellékhatásokról szoktak beszámolni a frissen műtöttek? És meddig állnak fenn ezek a tünetek?
    – Fájdalom leginkább a metszés helyén szokott jelentkezni értelemszerűen. A laparoszkópia miatt használt szén-dioxid okozhat még az első napokban vállfájdalmat,ami mozgással 1-2 nap alatt megszűnik.
  10. Ön odaadná-e a veseéjét egy hozzátartozójának?
    – Hát hogyne!
  11. Elmesélné a legemlékezetesebb vesetranszplantációját? Miért volt érdekes eset?
    Mindegyik emlékezetes! Inkább csoportot emelnék ki, ez pedig a szülő-gyerek esetek, illetve a házastársak is, mert ott közvetve a gyerekek is érintettek. Jó látni a kivirágzást. Volt olyan eset, amikor a kisgyerek nem bírt felkelni az ágyból a műtét előtt, a donáció után fél évvel meg láttam a klinika folyosóján szaladgálni. Ez nagyon emlékezetes eset.

Dr. Piros László

A Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinika sebésze